ESET Online Scanner

Probeer ESET’s gratis Online Scanner

Scan de computer gemakkelijk en effectief op bedreigingen.


ESET Online Scanner - FAQ

Welke webbrowsers zijn compatibel met ESET Online Scanner?
ESET's Online Scanner wordt geïmplementeerd als ActiveX control en draait dus het beste onder Internet Explorer 5.0 of hoger. Voor het draaien van ESET Online Scanner onder andere browsers, zoals Firefox, Opera en Netscape, moet ESET Smart Installer worden geïnstalleerd, een applicatie die ESET Online Scanner in een nieuwe browservenster installeert en lanceert.

Heb ik administratorsrechten nodig om ESET Online Scanner in Windows Vista te installeren?
In Windows Vista worden door de Online Scanner van ESET automatisch administratorsrechten ingesteld als u op “Start” drukt.

Waarom draait ESET Online Scanner traag op mijn computer?
Als u andere antivirus-, antispyware- of antimalwareprogramna's op uw computer hebt geïnstalleerd, kunnen deze interfereren met de ESET Online Scanner en het programma vertragen. Het is misschien beter om alle realtime-onderdelen in uw andere beveiligingssoftware uit te schakelen, voordat u ESET Online Scanner draait. Vergeet alleen niet om deze weer in te schakelen wanneer u klaar bent!

Wat is het verschil tussen ESET Online Scanner en ESET Smart Security/ ESET NOD32 Antivirus?
De ESET Online Scanner is een on-demand scanner, terwijl ESET Smart Security en ESET Antivirussoftware in de eerste instantie proactief uw computer beschermen tegen besmetting. De ESET Online Scanner draait vanaf uw webbrowser en controleert op en verwijdert (optioneel) malware. U kunt het programma niet configureren en het beschermt uw computer niet tegen besmetting door malware. ESET Smart Security en ESET NOD32 Antivirus zijn antimalwareprogramma's van ESET, die op maat kunnen worden ingericht, meerdere beschermingslagen bieden tegen malware en uw computer kunnen beschermen tegen bemetting.

Hoe de-installeer ik onderdelen van ESET Online Scanner van mijn computer?
Na elke scan hebt u de optie om de ESET Online Scanner met alle onderdelen te de-installeren. Het is gemakkelijk en praktisch en het kan via de grafische gebruikersinterface worden gedaan door het juiste hokje aan te klikken en op “de-installeren bij afsluiten” te klikken..
Als u handmatig onderdelen van ESET Online Scanner wilt verwijderen, gaat u via Configuratiescherm naar Programma's toevoegen of verwijderen (bestandsnaam: APPWIZ.CPL), selecteer ESET Online Scanner en klik op Verwijderen. Het kan nodig zijn om de computer opnieuw op te starten om de de-installatie te voltooien.
U kunt ook het programma Online Scanner Uninstaller uitvoeren (bestandsnaam: OnlineScannerUninstaller.exe) in de map: C:\WINDOWS\SYSTEM32\ op computers die draaien onder 32-bit (x86) versies van Microsoft Windows en in de C:\WINDOWS\SYSWOW64\ map op computers die onder de 64-bit (x64) edities van Microsoft Windows draaien.

Heeft ESET Online Scanner ook antirootkittechnologie?
Ja, ESET's Online Scanner heeft nu ook antistealth — ESETs befaamde antirootkittechnologie, terug te vinden in ESET Smart Security en ESET NOD32 antivirus.

Waarom worden geïnfecteerde bestanden na de scan in quarantaine geplaatst?
Alle infiltraties en geïnfecteerde bestanden worden standaard in quarantaine geplaatst. Bestanden in quarantaine vormen niet langer een risico voor uw computer, omdat ze zijn geïsoleerd van het besturingssysteem. U kunt ook ofwel geselecteerde bestanden terugplaatsen of ze vanuit quarantaine verwijderen.

Waarschuwing!
Plaat in quarantaine geplaatste bestanden alleen terug als u zeker weet dat het niet om malware of geïnfecteerde bestanden gaat.


Welke opties in ESET Smart Security/ NOD32 Antivirus komen overeen met ESET Online Scanner?
De ESET Online Scanner voert een scan op dezelfde manier uit als de NOD32 wanneer u de volgende opties gebruikt: /ADWARE, /AH, /ALL, /ARCH+, /MAILBOX+, /PACK+, /SCANBOOT-, /UNSAFE en /UNWANTED.

Werkt ESET Online Scanner onder Microsoft Windows Vista en Windows 7?
Ja, ESET Online Scanner werkt zonder enig probleem onder Windows Vista en Windows 7. U moet alleen uw internetbrowser opstarten met beheerdersrechten. Klik daarvoor in ESET Online Scanner op “Restart browser as Admin” of ga naar het menu Start, klik met de rechtermuisknop op het pictogram van de browser en selecteer"Als administrator uitvoeren" uit het contextmenu.

Werkt ESET Online Scanner ook met de 64-bit versies van Microsoft Windows?
Ja. Alhoewel de ESET Online Scanner een 32-bit applicatie is, wat betekent dat het programma moet worden uitgevoerd in de 32-bit versie van Internet Explorer, werkt (zie ook vraag 7 hierboven) de ESET Online Scanner, uitgevoerd als administrator, ook met de x64 (AMD64 en EMT64) versies van Microsoft Windows, maar het programma werkt niet met de Itanium (IA64) versies van Microsoft Windows.

Wat zijn mogelijk ongewenste toepassingen?
Mogelijk ongewenste toepassingen zijn niet noodzakelijkerwijs kwaadaardig, maar ze kunnen effect hebben op de prestaties van uw computer. Voor het installeren van zulke toepassingen moet er vaak eerst toestemming worden gegeven. Als ze op uw computer zitten, gedraagt het systeem zich anders (vergeleken met voor de installatie). De opvallendste veranderingen zijn:

  • Nieuwe vensters die u eerder niet hebt gezien kunnen worden geopend
  • Activeren en uitvoeren van verborgen processen
  • Groter gebruik van systeemmiddelen
  • Wijzigingen in zoekresultaten
  • Applicatie communiceert met servers op afstand

Wat zijn mogelijk onveilige toepassingen?
Er zijn veel erkende programma's die bedoeld zijn voor het vereenvoudigen van het beheer van netwerkcomputers. Wanneer ze in verkeerde handen terechtkomen, kunnen ze echter voor kwaadaardige doelen worden gebruikt. Daarom heeft ESET deze speciale categorie aangemaakt. Onze gebruikers kunnen nu zelf kiezen of het antivirussysteem dit soort risico's al dan niet moet detecteren. "Mogelijk onveilige toepassingen” is de categorie die wordt gebruikt voor commerciële, erkende software. Onder deze categorie vallen programma's zoals hulpprogramma's voor toegang op afstand, toepassingen om wachtwoorden te kraken en zogenaamde keyloggers (programma's die elke toetsaanslag van een gebruiker registreert).
Als u vindt dat er mogelijk een onveilige toepassing aanwezig is en draait op uw computer (en u hebt die niet geïnstalleerd), overleg dan met uw netwerkbeheerder of verwijder de toepassing.

Hoe kan ik het logbestand van de ESET Online Scanner bekijken?
De ESET Online Scanner slaat een logbestand op na het uitvoeren van de scan, dat dat kan worden ingezien of doorgestuurd naar ESET voor verdere analyse. Het pad naar het logbestand is "C:\Program Files\EsetOnlineScanner\log.txt". U kunt dit bestand bekijken door in Windows Explorer naar de map te gaan en dan dubbel te klikken. U kunt ook in het Startmenu de padspecificatie kopiëren en plakken (inclusief de aanhalingstekens) in het dialoogvenster onder Start → Uitvoeren.

Kan ik de bestemming van de scan selecteren?
Ja, de nieuwe versie van ESET Online Scanner biedt een optie om de scanbestemming in te stellen. U vindt deze optie onder "Additional Settings".

ESET Online Scanner kan niet worden uitgevoerd bij gebruik van administratorrechten.
Het kan zijn dat a een beveiligingsprogramma van derden voorkomt dat ESET Online Scanner draait door het instellen van een zogenaamde “killbit”. Om dit probleem te voorkomen kunnen geavanceerde gebruikers regedit.exe gebruiken om:
HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Internet Explorer\ActiveX Compatibility\{7530BFB8-7293-4D34-9923-61A11451AFC5}
te lokaliseren en de waarde "Compatibility Flags" REG_DWORD 0x00000400. te verwijderen