Antivirus

4 min lezen

4 min lezen

Wanneer hij tegenwoordig wordt gebruikt, verwijst de term antivirus meestal naar beveiligingssoftware die uit meerdere beschermende lagen bestaat en die niet alleen virussen, maar ook malware in het algemeen opspoort, blokkeert en verwijdert, en die gebruikers tegen andere cyberbeveiligingen beschermt.

Wat is antivirus?

Een antivirusprogramma was aanvankelijk een stuk software dat computervirussen opspoorde en soms verwijderde van getroffen toestellen, waarbij het ook hielp om verdere verspreiding van de kwaadaardige content tegen te houden.

<hr/>

Dat was meestal zo in de jaren 1990 en het begin van de 21e eeuw. Door de spectaculaire groei van het aantal malwarebedreigingen in andere categorieën zijn antivirusprogramma’s sindsdien echter geëvolueerd tot complexe beveiligingsoplossingen.

Om de veiligheid van hun gebruikers te verzekeren, maken de meeste hedendaagse beschermingsproducten gebruik van meerdere technologieën. Die stellen hen in staat om een breed arsenaal van kwaadaardige activiteiten, zoals spionage, keylogging, stelen van verificatiegegevens, ongeoorloofde mining van cryptomunten, ongewenste encryptie van bestanden (door ransomware), informatie-extractie (door Trojaanse paarden in de banksector), spam en oplichting en andere vormen van cyberaanvallen te bestrijden.

Lees meer

Beveiligingsproducten highlighten - en als dat door de gebruiker wordt toegelaten, bieden bescherming tegen - twijfelachtige en/of potentieel onveilige of ongewenste applicaties. Deze programma’s zijn niet helemaal kwaadaardig, maar ze kunnen wel de prestaties van het toestel negatief beïnvloeden of de gebruiker irriteren.

Hoewel de term ‘antivirus’ intussen veel van zijn originele betekenis heeft verloren, wordt hij wel nog altijd vaak gebruikt voor moderne en veel meer geavanceerde beveiligingsoplossingen.

Verspreid de boodschap en share online

Hoe werkt een moderne cyberbeveiligingsoplossing?

In een heel ver verleden vertrouwde de meeste antivirussoftware in hoge mate op scanstrings (die vaak ‘signatures’ worden genoemd), die bekende malwarevarianten beschreven. Gevestigde aanbieders breidden die scanstrings echter vrij snel uit met veel meer geavanceerde opsporingen op basis van informatie die werd verzameld door verschillende technologieën en benaderingen zoals emulatie, heuristiek en gedragsanalyse, waarmee ze zelfs nog onbekende varianten en families konden opsporen.

Deze intelligentie, die werd uitgebreid met input van machine learning-algoritmen, sandboxing, reputatiecontroles in de cloud en andere technologieën, stelt de huidige beveiligingsproducten in staat om de meeste opkomende en verdachte items te detecteren en rechtstreeks aan het eindpunt tegen te houden.

Al deze systemen zijn nodig - vooral wegens het aantal verdachte monsters: volgens de telemetrie van ESET duiken er daarvan elke dag honderdduizenden op. Geen enkele technologie is echter een wondermiddel waarmee alle beveiligingsproblemen vanzelf worden opgelost. Menselijke knowhow is daardoor nog altijd een van de hoekstenen van malwareonderzoek en -analyse en van essentieel belang om hoge detectiepercentages te halen en gelijktijdig valspositieven zoveel mogelijk te beperken.

Welke voordelen biedt een moderne cyberbeveiligingsoplossing?

Een betrouwbare beveiligingsoplossing met meerdere lagen geavanceerde technologieën kan zelfs diep ingesloten malware opsporen, neutraliseren en verwijderen, gebruikers tegen ransomware, spyware, spam, phishing en andere ‘social engineering’-technieken beschermen en kan ook pogingen van aanvallers identificeren om beveiligingslekken in het systeem te misbruiken.

Dit is zeker waardevol in de huidige omgeving, waarbij bedreigingen vaak gebruikmaken van geavanceerde verbergingstechnieken, zichzelf diep in het systeem kunnen begraven en zo discreet te werk gaan dat een gewone gebruiker er zeer waarschijnlijk niets van merkt tot het te laat is.

Lees meer

ESET biedt u een bekroonde antivirusoplossing


PREMIUM SECURITY

ESET Smart Security Premium

Ontworpen zonder compromissen voor gebruikers die het allemaal willen.
Beveiligt Windows-, macOS- en Android-toestellen.

 

Ultieme digitale beveiliging voor bedrijven

Beveilig de eindpunten van uw bedrijf, bedrijfsgegevens en gebruikers met de
meerlagige technologie

van ESET.

Ultieme digitale beveiliging voor bedrijven

Beveilig de eindpunten van uw bedrijf, bedrijfsgegevens en gebruikers met de meerlagige technologie

van ESET.

Meer weten?

Volg ons voor alle recente tips en nieuws

Volg ons voor alle recente tips en nieuws