Identiteitsdiefstal

Identiteitsdiefstal is een misdrijf waarbij een aanvaller fraude of bedrog gebruikt om persoonlijke of gevoelige informatie van een slachtoffer te verkrijgen en deze misbruikt om op naam van het slachtoffer te handelen. Meestal worden daders van dergelijke misdrijven gemotiveerd door hun eigen economische winst.

Identiteitsdiefstal

Identiteitsdiefstal is een misdrijf waarbij een aanvaller fraude of bedrog gebruikt om persoonlijke of gevoelige informatie van een slachtoffer te verkrijgen en deze misbruikt om op te treden onder de naam van het slachtoffer. Daders van dergelijke misdrijven hebben alleen geld gewin voor ogen

4 minuten leestijd

4 minuten leestijd

Wat is identiteitsdiefstal

Identiteitsdieven verkrijgen meestal persoonlijke gegevens zoals wachtwoorden, ID-nummers, creditcardnummers of burgerservicenummers en misbruiken deze om frauduleus te handelen op naam van het slachtoffer. Deze gevoelige gegevens kunnen worden gebruikt voor verschillende illegale doeleinden waaronder het aanvragen van leningen, het doen van online aankopen of voor het verkrijgen van toegang tot de medische en financiële gegevens van het slachtoffer.

Note

De term identiteitsfraude wordt soms gebruikt als een synoniem voor identiteitsdiefstal, hoewel het concept van identiteitsfraude ook het gebruik van valse of gewijzigde identiteit omvat, dit in tegenstelling tot identiteitsdiefstal waarbij criminelen de echte identiteit van iemand anders misbruiken.