Wat is phishing?

Heeft u ooit een e-mail, sms of andere vorm van elektronische communicatie ontvangen van een bank of een andere populaire online service die u heeft gevraagd om uw accountgegevens, een creditcardnummer of andere gevoelige informatie te "bevestigen"? Zo ja, dan weet u al hoe een algemene phishing-aanval eruit ziet. Deze techniek wordt gebruikt om waardevolle gebruikersgegevens te verkrijgen die door de aanvallers kunnen worden verkocht of misbruikt voor criminele doeleinden, zoals afpersing, gelddiefstal of identiteitsdiefstal < / strong>.

Oorsprong van de term

The concept was first described in a 1987 conference paper by Jerry Felix and Chris Hauck called “System Security: A Hacker’s Perspective” (1987 Interex Proceedings 1:6). It discussed the technique of an attacker imitating a reputable entity or service. The word itself is a homophone of “fishing” for targets – as it uses the same “bait-catch” logic. The “ph-” at the beginning is a reference to “phreaks”, a group of hackers who experimented with, and illegally explored the borders of, telecommunication systems in the 1990s.

Opmerkelijke voorbeelden

Systematisch phishing begon in het America Online (AOL) netwerk in 1995 . Om legitieme accountgegevens te stelen namen aanvallers contact op met slachtoffers via AOL Instant Messenger (AIM), waarbij ze zich vaak voordeden als AOL-werknemers die gebruikerswachtwoorden verifiërden. De term 'phishing' verscheen in een Usenet-nieuwsgroep die zich concentreerde op een tool genaamd AOHell die deze methode automatiseerde en de naam bleef hangen. Nadat AOL tegenmaatregelen had geïntroduceerd in 1997 , realiseerden de aanvallers zich dat ze dezelfde techniek konden gebruiken in andere delen van het online domein - en zijn ze verder gegaan naar het zich voordoen als financiële instellingen.

Lees meer

Een van de eerste grote, zij het mislukte, pogingen deed zich voor in 2001 . In de nasleep van de chaos van de aanslagen van 9/11 probeerde ze met phishing misbruik te maken van de omstandigheden. Ze stuurden e-mails met de vraag aan sommige slachtoffers om een ID-controle uit te voeren, in een poging om de verkregen data te misbruiken om financiële gegevens te stelen van de digitale valutadienst e-gold.

Na slechts drie jaar heeft phishing een stevige positie verworven in de online wereld en in 2005 koste het de Amerikaanse gebruikers meer dan $ 900 miljoen .

Volgens de APWG Global Phishing Survey , zijn er meer dan 250.000 unieke phishing-aanvallen waargenomen in 2016 . Hierbij maakte ze gebruik van een recordaantal kwaadwillig geregistreerde domeinnamen - meer dan 95.000. In de afgelopen jaren hebben ze zich voornamelijk gericht op bank-, financiële en geldservices, e-commerceklanten en sociale netwerk- en e-mailreferenties.