Wat is spam?

Spam is elke vorm vanongevraagde communicatie die bulksgewijs wordt verzonden (Unrequested Bulk Email, of UBE). De meest voorkomende vorm is een commerciële e-mail die naar een groot aantal adressen wordt verzonden (Unsolicited Commercial Email, of UCE), maar “spamming” is ook mogelijk via chatberichten, sms-berichten, sociale media of zelfs voicemail.Het verzenden van spam is illegaal in de meeste rechtsgebieden.

Een van de meest gebruikelijke manieren om ongevraagde inhoud te verspreiden, is door botnets te gebruiken, grote legers van geïnfecteerde 'zombie'-apparaten. Soms worden kettingbrieven en hoaxes ook als spam beschouwd, hoewel ze verschillen omdat ze in het algemeen worden doorgegeven door mensen met goede bedoelingen.

"

Oorsprong van de term

Elke fan van de Britse komedie tv-show Monty Pythonweet waarschijnlijk al waar de term vandaan komt. In de jaren '70 show ‘Spam’ sketch, bestellen 2 gasten een maaltijd in de "greasy-spoon café" en merken op dat bijna elk gerecht SPAM® bevat – een soort ingeblikt vlees. Alhoewel één van hun geen spam in zijn maaltijd wil, wordt het al snel duidelijk dat het ingrediënt bijna onmogelijk te vermijden is – net zoals de ongevraagde e-mailberichten.

Hoe kan u spam herkennen?

Als de e-mail, het bericht of elke andere vorm van bulkcommunicatie ongevraagd en misleidend is, is dit waarschijnlijk spam.

PS: als u het op een blik in hoofdletters ziet staan, is dit het bekende Amerikaanse voedingsproduct SPAM dat bestaat uit gekookte ham en varkensvlees.

How to protect yourself from spam?

Plaats uw e-mail nooit op publieke websites en services en als u daarom wordt gevraagd, deel deze verstandig. U kan ook een eenmalig e-mailadres aanmaken, dat kan worden gebruikt voor nieuwsbrieven of abonnementen.

Last but not least, gebruik een betrouwbaar anti‑spam oplossing.

ESET beschermt u tegen spam

ESET Smart Security Premium

De ultieme garantie voor uw veiligheid online

Free Download

ESET Smart Security Premium

De ultieme garantie voor uw veiligheid online

ESET Smart Security Premium

De meest uitgebreide beveiliging voor gebruikers die het beste willen
Uw internet wereld, eindelijk in veilige handen.

Gratis Download