Malware

Malware is een combinatie van 2 woorden – "malicious" (kwaadwillend) en "software". Deze overkoepelende term beschrijft elke vorm van kwaadaardige code, ongeacht de manier waarop het slachtoffers treft, hoe het zich gedraagt of welke schade het veroorzaakt.

4 minuten leestijd

4 minuten leestijd

Wat is malware

Malware omvat allerlei soorten kwaadaardige software, waaronder de bekendste vormen ervan, zoals Trojaanse paarden, ransomware, virussen, wormen en bank-malware . Lees hoe u het kunt herkennen en hoe u beschermd kunt blijven met anti-malware software

Hoe malware te herkennen?

Voor een gewone gebruiker is het moeilijk om te bepalen welk bestand malware is en welke niet. Daarom bestaan er beveiligingsoplossingen , die grote databases van eerder geziene schadelijke monsters onderhouden en meerdere beschermende technologieën gebruiken om nieuwe tegen te werken.

Hoe werkt malware?

Malware-makers zijn tegenwoordig erg creatief. Hun “producten” verspreiden zich via kwetsbaarheden in niet-gepatchte systemen, en sluipen voorbij beveiligingsmaatregelen, verbergen zich in het geheugen, of bootsen legitieme applicaties na om onopgemerkt te blijven.

Echter, vandaag de dag blijft de mens zelf, de zwakste schakel voor doeltreffende aanvallen. Goed gemaakte emails met kwaadaardige bijlages hebben bewezen een efficiënte en goedkope manier zijn om een systeem te raken. Het behoeft slechts één verkeerde klik om het te bereiken

Lees meer

"

Er zijn verschillende manieren waarop malware-makers geld verdienen aan hun kwaadwillende activiteiten. Sommige malware probeert binnen een systeem te sluipen, zo veel mogelijk gevoelige gegevens te stelen en de malware-exploitanten verkopen het dan of gebruiken het om het slachtoffer af te persen. Een populaire methode onder cybercriminelen is om de gegevens of schijf van de gebruiker te versleutelen en een betaalbaar bedrag als losgeld te eisen om vervolgens de schade ongedaan te maken.

En dan zijn er ook cybercriminele groepen die achter specifieke doelen aan gaan en niet noodzakelijkerwijs worden gedreven door financieel gewin. Hoe ze geld verdienen om hun activiteiten te financieren is moeilijk te zeggen. We kunnen alleen speculeren over de vraag of het geld afkomstig is uit lidstaten, "dark web" ondernemerschap of wie-weet-waar. Wat we zeker kunnen zeggen, is dat sommige van deze operaties zeer geavanceerd, goed georganiseerd en goed gefinancierd zijn.

"

Hoe u beschermd kan blijven?

De eerste stap is om alle software up-to-date te houden, inclusief het besturingssysteem en alle toepassingen. Niet alleen om functies en verbeteringen toe te voegen en bugs op te lossen, maar ook om kwetsbaarheden te patchen die misbruikt zouden kunnen worden door cybercriminelen en hun kwaadaardige code.

Dit dekt echter niet tegen alle dreigingen die daar opdoemen. Daarom moet er een betrouwbare en bijgewerkte beveiligingsoplossing aanwezig zijn om mogelijke pogingen van aanvallen te stoppen.

Maak regelmatig back-ups die op een offline harde schijf worden opgeslagen, of op een andere manier om malware te bestrijden, waardoor de gebruiker eenvoudigweg alle gegevens kan vervangen die mogelijk beschadigd, corrupt of versleuteld zijn door de aanvallers.

ESET beschermt u tegen malware

ESET Smart Security Premium

De ultieme garantie voor uw veiligheid online

Gratis Download

ESET Smart Security Premium

De ultieme garantie voor uw veiligheid online

ESET Smart Security Premium

De meest uitgebreide beveiliging voor gebruikers die het beste willen
Uw internet wereld, eindelijk in veilige handen.

Gratis Download