ESET online banking problemen

Next story

Weet je hoe te ontsnappen aan online banking problemen?

Je bankrekening nakijken, betalingen uitvoeren en je financiën beheren…  Vandaag is het volledig normaal dit alles online te doen. Maar ben je zeker dat je dit allemaal op de meest veilige manier doet? Daar ESET een partner en actieve deelnemer is aan de European Cyber Security Month, is oktober de goede maand om enkele basis principes over online banking te delen. 

1. Gebruik een betrouwbaar toestel 

Het eerste basisprincipe als je een verbinding maakt met je online rekening is gebruik maken van een betrouwbaar toestel. Je eigen computer, tablet of smartphone is ongetwijfeld de beste keuze omdat je meer kansen maakt te zien als er iets verdachts aan de hand is of als het toestel een vreemd gedrag vertoont. Probeer, indien mogelijk, geen geleende of publieke toestellen te gebruiken want ze zouden je rekening en spaarcenten in gevaar kunnen brengen. 

2. Wees voorzichtig als je een verbinding maakt

Niet elke internet verbinding is voldoende veilig om voor online banking of betalingen gebruikt te worden. Openbare Wi-Fi in je favoriete koffieshop of een toevallig netwerk op het marktplein is misschien niet de beste optie om je spaarcenten na te kijken of je facturen te betalen. Als je een dergelijke verbinding moet gebruiken, gebruik dan een VPN (virtueel privé netwerk) om je communicaties versleuteld te houden zodat ze, voor iemand die ze wil onderscheppen, onleesbaar blijven. 

3. Maak een maximum aan updates

Zorg ervoor dat je besturingssysteem en software up-to-date zijn. Zo worden mazen gedicht die door de aanvallers opgezocht worden om je toestel te besmetten. Om tijd uit te sparen en een maximale bescherming te genieten, bieden talloze programma’s automatische updates aan en kunnen ze zelf patches of nieuwe versies opzoeken zonder je aandacht te vragen. 

4. Gebruik een betrouwbare en geactualiseerde beveiligingsoplossing

Een laatste maar essentiële stap. Vooraleer je een verbinding maakt met je online bankrekening of iets online gaat betalen,  installeer een betrouwbare en geactualiseerde veiligheidsoplossing die uit meerdere lagen bestaat. Dit biedt bescherming tegen talloze soorten malware alsook tegen kwaadaardige trucs die, vermomd als ongevaarlijk mails of websites, je proberen te lokken om je gevoelige informatie te verkrijgen.

5. Stel een sterk wachtwoord samen en gebruik het niet opnieuw

Goed, nu stappen we over naar reële online banking. Is je wachtwoord echt veilig? Als je niet zeker weet wat dit betekent, dan kan je dit gebruiken: short guide to build strong passwords that even kids can understand. 

Als we echter een suggestie mogen maken, is een van de belangrijkste regels nooit een wachtwoord te hergebruiken. We begrijpen dat het moeilijk is, een wachtwoord te bedenken met telkens een ingewikkelde en moeilijk te gissen combinatie, maar eenzelfde wachtwoord gebruiken voor je bank, sociale media en andere accounts kan een ramp worden mocht het lekken uit een van deze toepassingen. Een zeer nuttig en gemakkelijk te herinneren alternatief is een passphrase. Je kunt ook een wachtwoordmanager gebruiken dat al je wachtwoorden opslaat zodat je slechts een hoofdwachtwoord dient te onthouden. 

6. Maak gebruik van verificatie met twee factoren 

Als je bank voor je online rekening een verificatie met twee factoren (2FA) aanbiedt, maak er dan gebruik van. Zo kan de bank een dubbele controle uitvoeren en zien of jij het wel bent/was die een connectie of een transactie maakt(e) door iets te gebruiken dat jij alleen bezit – zoals je persoonlijke smartphone. En zelfs als je smartphone in de verkeerde handen terecht komt, is het toestel s zonder de tweede verificatie.

7. Laat je niet in een val lokken

Cybercriminelen zullen echt alles proberen om aan je gevoelige informatie of gegevens te geraken. Ze zullen zich laten doorgaan voor jouw bankier, zich als een bericht voordoe of zullen je vragen je wachtwoord te veranderen via de link toegevoegd aan de mail die je juist hebt ontvangen. Dit zijn juist enkele leugens waarmee ze je willen aanzetten om de gegevens van je betaalkaart of het wachtwoord van je rekening te verkrijgen. Als je een bericht krijgt waarbij je wordt gevraagd naar je bankgegevens of op een link te klikken, ga dan eerst na of het wel je bank is die je dit heeft toegestuurd. Je beste kans is je bank rechtsreeks op te bellen of er even langs te gaan. 

8. Gebruik de logout knop

Gebruik je je online banking niet langer? Log dan uit. Als een aanvaller probeert je sessie te kapen, zonder dat je in je account ingelogd bent, kan hij/zij minder schade berokkenen.

9. Activeer meldingen via SMS

Ben je iemand die slechts eenmaal per maand of zelfs minder zijn/haar bankrekening online nakijkt, activeer dan meldingen voor je smartphone. Heb je informatie over al de lopende verrichtingen dan is het veel gemakkelijker om verdachte activiteiten op te merken.


 

Over ESET

Sinds 1987, ESET® ontwikkelt bekroonde beveiligingssoftware die nu meer dan 100 miljoen gebruikers helpt om op een veilige manier van technologie te genieten. Zijn uitgebreide productengamma wordt op alle populaire platformen gebruikt en biedt zowel bedrijven als consumenten een perfect evenwicht tussen prestaties en proactieve bescherming. Het bedrijf beschikt over een globaal verkoopnetwerk, aanwezig in 180 landen, en regionale kantoren in Bratislava, San Diego, Singapore en Buenos Aires.

Meer informatie is te vinden op www.eset.com of op LinkedIn, Facebook en Twitter.


PERSINFORMATIE

Voor het contacteren van een antivirus specialist van ESET of voor het testen van een product kunt u terecht bij:

Catherine d'Adesky / Louise Biron
Key Communications 
+32 2 230 40 72
catherine@keycommunications.be 
louise@keycommunications.be

Marc Mutelet
MGK Technologies
www.eset.com/be-du