Onderzoekers van ESET ontdekken Industroyer, de belangrijkste bedreiging voor de industriële controlesystemen sinds Stuxnet

Next story

Onderzoekers van ESET analyseerden stalen van de malware die door ESET opgespoord werd onder de naam Win32/Industroyer en in staat is om de elektrische toevoer aan de infrastructuur van een energieleverancier aan te vallen.

Deze malware was wellicht betrokken bij de aanval van december 2016, waardoor Kiev, de hoofdstad van Oekraïne, één uur lang geen elektriciteit meer kreeg.

“De recente aanval op het Oekraïense elektriciteitsnet zou een waarschuwing moeten zijn voor alle veiligheidsverantwoordelijken wereldwijd,” aldus Anton Cheratov, ESET Senior Malware Researcher.

Volgens de onderzoekers van ESET is Industroyer in staat om de controle over schakelaars en hoofdzekeringen over te nemen. Hiervoor maakt het gebruik van industriële communicatie protocols die wereldwijd gebruikt worden door infrastructuren voor elektrische toevoer, controlesystemen voor het transport van elektriciteit en andere infrastructuren. De potentiële impact van een dergelijke aanval kan de distributie van elektriciteit stopzetten, een opeenvolging van pannes veroorzaken en nog grotere schade berokkenen aan de uitrustingen.

“Door het simpele feit dat Industroyer in het systeem kan overleven en rechtstreeks industrieel materiaal kan verstoren, is het voor de industriële controlesystemen de gevaarlijkste bedreiging sinds de beruchte Stuxnet, die erin slaagde het Iraanse nucleaire programma aan te vallen en in 2010 ontdekt werd,” besluit Cherepanov.

Meer technische details over deze malware met inbegrip van bezoedelingsindicatoren zijn te vinden in een artikel en een witboek op de blog van ESET WeLiveSecurity.com.  


 

Over ESET

Sinds 1987, ESET® ontwikkelt bekroonde beveiligingssoftware die nu meer dan 100 miljoen gebruikers helpt om op een veilige manier van technologie te genieten. Zijn uitgebreide productengamma wordt op alle populaire platformen gebruikt en biedt zowel bedrijven als consumenten een perfect evenwicht tussen prestaties en proactieve bescherming. Het bedrijf beschikt over een globaal verkoopnetwerk, aanwezig in 180 landen, en regionale kantoren in Bratislava, San Diego, Singapore en Buenos Aires. Meer informatie is te vinden op www.eset.com of op LinkedInFacebook en Twitter.


PERSINFORMATIE

Voor het contacteren van een antivirus specialist van ESET of voor het testen van een product kunt u terecht bij:

Catherine d'Adesky / Louise Biron
Key Communications
+32 2 230 40 72
catherine@keycommunications.be
louise@keycommunications.be
MGK Technologies
www.eset.lu

Maxime Mutelet
MGK Technologies
www.eset.lu